1. Anasayfa
  2. Front-End

Front-End Developer Olmak İçin Gerekenler

front-end developer olmak için gerekenler

Front-End developer olmak için gerekli yeterliliğe nasıl sahip olunur? Neleri öğrenmek, neleri yapmak gerekir? Türkiye’deki ve Dünyadaki front-end developer kavramı nedir? Yurtdışında aranan nitelikler nelerdir?

Front-End, back-end ve full-stack çok karıştırılıyor. Sektörel tecrübe ve bilgi birikimim doğrultusunda front-end developer konusunu detaylı bir şekilde ele alacağım. Front-End developer olmak isteyenler veya eksiği olanlar için umarım yararlı bir kaynak olur.

Front-End Developer Kimdir?

Front-End developer diğer adıyla ön yüz geliştirici, kullanıcının etkileşim içinde olduğu ön yüz yani client-side tarafında HTML, CSS ve JavaScript istemci dillerini kullanarak uygulama geliştiren kişidir.

front-end developer olmak için gerekenler
Resim, upwork web sitesinden alıntı yapılıp Türkçe'ye çevrilmiştir.

Back-End developer ise adından da anlaşılacağı gibi arka yüz geliştiricidir. Python, Asp.Net, C#, C++, Php, Ruby vb. programlama dillerini kullanarak server-side taraflı uygulama geliştiren kişidir. Front-End ile arasındaki bu farkı bilmemiz şuan için yeterli. Daha detaylı incelemek için back-end developer yazımı okuyabilirsiniz.

Hem front-end hem de back-end developer olarak kendini geliştiren kişilere de full-stack developer deniliyor. Full-Stack developer hem tasarımı yapıp hem de yaptığı tasarımı kodlamaya dönüştürebilen kişidir.

Sass, Less, Node.js, Vue.js AngularJS, React gibi teknolojiler sayesinde web arayüzünde yeni bir sayfa açıldı. Artık front-end developerlar backend developer kadar programlama bilgisine sahip olmaya başladı. Bu durum front-end developer’la back-end developer’ın entegre proje geliştirmesini sağlıyor. Bir front-end developer'ın server-side tarafını biliyor olması back-end developer'ın işini kolaylaştırıyor.

Türkiye’de ve Dünyada Front-End Developer

Ülkemizde maalesef front-end developer; iyi tasarım yapan, tasarım programlarını iyi kullanan, seo uzmanı olan ve hatta CMS sistemlerini bilen, bir back-end developer gibi çalışan kişi olarak biliniyor. Bir kişiden her şeyi bilmesini ve yapmasını beklemek yanlış olur. Uzmanlaşarak kaliteli işler çıkarmak ve zamandan tasarruf etmek istiyorsak ilk önce doğru bildiğimiz yanlışlarımızı düzeltmemiz gerekiyor.

Dünya’ya baktığımızda front-end developer kendi içinde iş kollarını barındırıyor. Çok az olsada bu iş kollarını Türkiye’de uygulayan firmaları görmek sevindirici. Ülkemizde de aşağıda revaçta olan front-end developer alt ünvanlarının çoğaldığını inşallah en kısa sürede görürüz...

front-end developer alt ünvanları

Front-End Developer Ünvanları

  • HTML/CSS Developer - Web sitesinin temel ön yüz kodlama ve arayüzünü yapan kişiler.
  • Mobile/Tablet Front-End Developer - Mobil ve Tablet alanında geliştirme yapan kişiler.
  • Front-End JavaScript Developer - JavaScript yazıp geliştiren kişiler.
  • Front-End Web Developer - Kullanıcı arayüzünü yani client-side tarafını geliştiren kişiler.
  • Front-End Testing/QA - Test eden ve browser sorunlarını çözen kişiler.
  • Front-End UI/UX Developer - Kullanıcı deneyimini ve arayüz tasarımını yapan kişiler.
  • Front-end SEO Expert - SEO konusunda uzman olan kişiler.

Dünya Çapında Front-End Developer Olmak

Amerika'nın Kaliforniya eyaleti San Francisco’da bulunan Silikon Vadisinde front-end developer pozisyonunda çalışabilmek için hangi yeterlilikler isteniyor? Google’ın Googleplex kampüsünde front-end developer olarak çalışmak için hangi niteliklerde bilgi sahipi olmak gerekiyor?

Yerinde görüp, vakit geçirip, işin başındaki kişilerle sohbet edince, çok uç bir hayalmiş gibi zihninizde canlandırdığınız hayalin çok zor olmadığını, azim ve çalışmayla yapılabilir olduğunu görüyorsunuz. Googleplex kampüsünde çalışmak gözümüz de büyüttüğümüz kadar zor değil!

Front-End developer olmak ve bu pozisyonunda çalışabilmek için hangi yeterliliklere sahip olmak gerektiğini inceleyelim...

Herşeyden Önce

Sorumluluk sahibi olan, iş ahlakı edinmiş ve işini severek yapan kişiler tercih konusudur.

HTML ve CSS

Front-End developer yolunda tüm detayıyla ilk öğrenilmesi gereken konudur HTML ve CSS.

JSON

Sunucular ve web uygulamaları arasında veri yapılandırmanıza yardımcı oluyor. Gelişen API ve framework yapılarıyla beraber JSON yapısını her platformda kullandığımızı göreceğiz.

W3C Standartları

W3C standartlarına uygun yapılmayan projeler Dünyada kabul görmüyor ve dünya firmaları için W3C standartları çok önemli bir kriter.

Türkiye’de web sitesi geliştirirken W3C standartları aranmadığı için bu kritere maalesef dikkat etmiyoruz. W3C standartlarına uygun kod yazıyor olabilmemiz çok önemli. Detaylı bilgi için W3C standartları linkine tıklayın.

JavaScript ile Nesne Yönelimli Programlama (OOP with JS)

Özellik ve metotları olan sınıf yapılarını, inheritance gibi OOP konularını bilmek front-end developer için büyük önem arz ediyor.

JavaScript Kütüphaneleri

JavaScript kütüphaneleri sizi öne çıkaracak en önemli konudur. Aşağıdaki JavaScript kütüphanelerinden en az birini biliyor olmanız gerekiyor. Kişisel blog sayfamda Vue.js kütüphanesini detaylı bir şekilde ele alacağım.

  • React.js - Facebook önderliğinde bir grup tarafından geliştiriliyor.
  • Angular.js 2 - Google tarafından desteklenen açık kaynak kod.
  • Vue.js - Açık kaynak kod. React ve Angular’a göre dosya boyutu daha küçük.
  • Ember.js - MVC prensiplerine bağlı kalınarak JavaScript dilinde geliştirilen açık kaynak kod.
  • Backbone.js - MVP mantığıyla geliştirilen JavaScript dilinde geliştirilen açık kaynak kod.

Hangi JavaScript kütüphanesini öğrenmeliyim diyorsanız bu kaynakları incelemenizi öneririm:

  1. The Ultimate Guide to JavaScript Frameworks
  2. Top JavaScript Libraries & Tech to Learn in 2018
html5 javascript and jquery book

Temiz Kod (Refactoring)

Refactoring, kodun işlevselliğini değiştirmeden, kodun kalitesinin artırılması sürecidir. Temiz kod yazma kendi içinde başlıca ve önemli bir konudur. Refactoring konusu için ayrıca makale yazıp detaylı bir şekilde anlatacağım.

SEO Bilgisi

SEO uyumlu kod yazabilecek yeterlilikte olmak gerekiyor. SEO uzmanı olmanıza gerek yok. Güncel SEO konularını Google kategorisinden bulabilirsiniz.

Google Araçları

PageSpeed, Search Console, Analytics gibi Google araçlarına hakim olmanız gerekiyor.

Versiyon Kontrol

Git, Bitbucket, Subversion, Mercurial versiyon kontrol platformlarından birisini kullanıyor olmanız gerekiyor. İş görüşmelerinde bu platformlar soruluyor ve inceleniyor.

google

29 Ocak 2019 tarihli Google - Mountain View, CA firmasının Web Developer, Legal Online Operations alanı için verdiği iş ilanında aradığı kriterler:

Minimum nitelikler:
Bilgisayar Bilimi, Elektrik Mühendisliği, Matematik veya ilgili alanlardan mezun veya eşdeğer nitelikte deneyimli. JavaScript, Python, Java veya C ++ programlama dillerinden birinde veya daha fazlasında deneyimli.

Tercih edilen nitelikler:
Test planları yazma, test senaryoları oluşturma ve hata ayıklama. Back-End tarafında Python ve Java, front-end tarafında Angular 2/TypeScript, JavaScript ile programlama yetkinliği.

Front-End developer genel hatlarıyla bu şekildedir ama hepsi bu değildir. Burada maddeler halinde bahsedilen her olay kendine özgü konu olabilecek derinliğe sahiptir. Bu makale daha çok front-end developer’ı tanıma ve yol gösterme üzerine yazılmıştır.